Lepší než dort...
To vždycky říkal můj milovaný děda o tom nejjednodušším jídle, které znám.
Chleba s máslem je prý lepší, než dort. Jenže on (narozený ještě za Rakouska-Uherska) jídával ten doma upečený a já si na tom chlebu kupovaném nikdy tak pochutnat nedokázala.
To až Zuzka otevřela naší rodině oči. Přijela na návštěvu z Moravy (je to 20 let zpátky), podivila se, jak je narváno v Jizerkách a ještě více pak při pohledu na naše stravovací návyky. Náš chleba ochutnala, odložila a začala vykládat něco o kváskovém chlebu a pekárnách.
Dobře, řekli jsme si, něco na tom bude, ale řečem o stabilizovaných kvasech a zakyselujících přípravcích průmyslových pekáren jsme nerozuměli. Začali jsme ale hledat pravý kváskový. A ejhle - problém. V Liberci, středu civilizovaného světa (oproti těm moravským prdelkám), jsme ho stěží našli a museli ho jezdit kupovat jen na 2(!) místa.
Za čas jsme s podivem konstatovali, že když někde ochutnáme nebo omylem koupíme chleba jiný, že nám už nechutná.
Aha - došlo i nám, že ten kvásek v chlebu má svůj význam.
Tehdy jsem ještě nevěděla, že jednou začnu péct sama a že svému milovanému dědovi dám za pravdu - ano, chleba s máslem je lepší než dort.