Promítání filmu v Zauhlovačce

Když Helena mluvila o Zauhlovačce, myslela jsem si, že je to něco, kde se vyrábělo uhlí.

Tak je to jinak.

Zjistila jsem to na našem historicky prvním veřejném promítání chlebových videí v čase hokejového semifinále.

Zauhlovačka je průmyslová věž v Liberci. Teda ve Vratislavicích, což je městská část mezi Jabloncem a Libercem a jezdí okolo tramvaj. Za První republiky a možná i dříve byly Vratislavice světově známé, protože tu sídlila továrna na koberce. Zauhlovací věž přiváděla uhlí do pecí, které vytvářely páru pro výrobní stroje. V patru nad násypníkem byl vodojem, zauhlovačku postavili italští zajatci během První války.

To jsem si odnesla z přednášky o historii věže a areálu. Zauhlovačka je dnes technickou památkou a 11. června tam dojděte na festival!

Mno. Asi 2 hodiny jsme nosili židličky a stoly nahoru po úzkém točitém schodišti a potom zase dolů. Příprava byla náročná, ale promítání ve stylovém prostředí moc pěkné a moc jsme si libovali. Vždyť máme skoro celovečerní film. Půl hodiny o kvásku a půl hodiny o chlebu.

Občerstvení dodala trutnovská Inspirace, o které jsme psali pár blogů zpět. Byly mrkvové dorty, sachr, karamelové tartaletky, panna cotty s borůvkami a jahodami a taky kváskové chleby suché i s pomazánkami – pažitkovou, paprikovou a řepovou.

Byly dotazy o pečení chleba a o vedení žitných kvasů. Bylo povídání o dnešní pekařině, o tom jak poznat chleba z živého kvasu a jak kváskové pekaře podpořit.

Pokud jste nestihli Vratislavice alias Liberec, můžete se těšit na promítání na podzim na Moravě. Severní. Termín zase naplánujeme samozřejmě s ohledem na nějaké probíhající mistrovství a určíme nejlépe na semifinále, kam se naše repre zcela jistě probojuje :-).

https://www.zauhlovacka.cz/

1653934113867 1653934152823 1653934113842 1653934490024 Zauhlovacka.JPG


Zaregistrujte se k odběru newsletteru!

Tato webová stránka používá cookies

Můžeme pracovat s cookies, abychom věděli, jak to na našem webu žije? Více zde