Za odměnu a za trest

Odhodlat se k upečení prvního kváskového bochníku někdy trvá celý život. Prý je to fakt složité. Samá autolýza, fermentolýza, laminace, hydratace – čert aby se v tom vyznal...?

Když byly po roce snažení kurzy na světě, došlo logicky i na „lámání chleba“ a... na tuto otázku:

„Jako fakt?? Fakt podle vašeho videa upeču hned? Že potřebuju jenom to, co už mám doma?“

To zasvištění ostrého vichru jsem ustála bez hnutí brvy a jako odpověď kolegu odměnila našimi čerstvě narozenými video-dvojčaty.

Zde jsou postřehy z jeho prvního pečení:

„Dostal jsem od Zuzky a Helči za odměnu videokurz o tom, jak si upéct chleba a za trest jsem si to měl rovnou vyzkoušet. Zajímalo mě to, protože jsem slyšel od pár lidí, kteří chleba pečou, že jim trvalo dlouho, než se jim něco podařilo vůbec upéct.

Šlo to v podstatě velice jednoduše.

Co mě mile překvapilo, byla samotná videa. Shlédnul jsem je poprvé a už tehdy jsem z toho měl dobrý pocit – nabyl jsem sebevědomí, že to asi opravdu půjde. Vyzvedl jsem si tedy od nějaké dobré duše kvásek a po druhém shlédnutí videí jsem věděl přesně co dělat!

Co mi moc nešlo bylo hodnocení toho, v jaké fázi ten kvásek zrovna je – ono v časosběrném záběru na videu je to perfektní, ale v realitě jsem měl problém zjistit, jestli kvásek vůbec roste (měl jsem asi moc velkou a širokou mísu) a pak i to, jestli už spadl, bylo někdy zřetelnější a někdy méně.

Oproti holčiným „peřinkám“ jsem měl těsto celkem lepivé a asi ne dostatečně rozmíchané. Nakonec to ale asi nebylo tak fatální, těsto mi mé chyby odpustilo a chleba se povedl. Mám dost často chleba přímo od Zuzky a ten je úplně někde jinde, je nadýchanější a i chutná jemněji. Ale stejně, na svůj první chleba nezapomenu!

A jak chutná? Chutná skvěle!“ David Machalský, datový analytik

Abych byla upřímná, tou brvou jsem hnula. Na výsledek jsem čekala netrpělivě, protože svět excelových tabulek, ve kterých David exceluje, je od světa pečení vzdálený na míle daleko. O to víc mě výsledek potěšil.

Žádná autolýza, fermentolýza, laminace, hydratace. Prostě jednoduchá a lidsky vysvětlená pekařina, podložená roky zkušeností z kváskové pekárny.

Jak říká Hela – hlavně žádný stres a ať je to efektivní.

Z Hodslavic přes historický první blogový příspěvek zdraví Zuzka

David_kvas David_kynuti.JPG David_vysledek


Zaregistrujte se k odběru newsletteru!

Tato webová stránka používá cookies

Můžeme pracovat s cookies, abychom věděli, jak to na našem webu žije? Více zde