Pečení chleba ve venkovní peci
Tentokrát jsme s Helenou vyrazily za kamarády na česko-německé pohraničí. Kamarádi bydlí na polosamotě a jejich domácnost je v mnoha ohledech soběstačná, i když zvládají každý své civilní povolání.
Různé trouby a kamna a pece nás lákají a rozhodly jsme se proto vyzkoušet pečení v peci venkovní. Kdyby to nebyla pec u rodinného domu, mohla by to klidně být pec obecní, ve které se dá upéct více chlebů najednou. Kdo ví. Třeba jsme inspirovaly a v Petrovicích to rozjedou ve velkém – upéct chlebík v troubě už se Linda podle našich videí naučila.
2 zásadní postřehy k pečení ve venkovní peci:
1) Buďte odvážní! Teplotu vytáhněte co nejvýš – na teploměru je opravdu přes 300 stupňů -, chleba zabedněte/zavřete a nechte ho svému osudu minimálně v první fázi pečení. Vše o pečení chleba se dozvíte v našem převratném chlebovém videokurzu. Snadno - rychle - efektivně.
2) Pořiďte si sázecí lopatu. Sázecí lopata je dřevěná, ideálně z lipového dřeva. Pečení přímo na rozehřátém šamotu nebo kamenné desce je lepší volba než pečení na plechu, i když i na něm to jde, byť v našem případě s prasklinou. Vše o vadách chleba zapříčiněných nesprávným pečením na odkazu výše.
Chleba byl skvělý, voňavý, s vláčnou střídou a křupavou kůrkou. Snědli jsme ho k dušenému hovězí na zelenině, které se v peci připravovalo noc předem. Jak málo stačí k dokonalému gurmánskému zážitku…