Hrušky a badyán

Po švestkách dozrály hrušky. Velká část úrody půjde do sudu, velká část na sušení a velkou část zpracuji hned. Jsou to moje sladké chvíle s královským badyánem.

Dlužno říct, že čerstvé hrušky lze upéct také tepelně neupravené. Oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky a přidáme na těsto. Tohle je ovšem jízda bez chuťových rafinovaných variací, které tak dobře umí koření.

Mnohem raději proto hrušky zbavené slupky a nakrájené na mnohem větší kousky nechám lehce projít varem s cukrem a citrónem a to co mi po náletu kompotu chtivých členů domácnosti zbude, zapékám v nejrůznějších kombinacích křehkých, kynutých nebo piškotových těst.

Je to spolehlivější, že hrušky budou po upečení měkké, taky mi vyhovuje, že je více způsobu využití, protože super mňam kompotová šťáva a taky je to rychlejší než krájení na titěrné plátky.

Jak na hruškový kompot?

Cukru podle libosti, také citrónové šťávy (ani jednoho se nebojte), dolít vodou, abyste ovoce zarovnali v hrnci (ale ne aby úplně plavalo), přidat hřebíček, celou skořici, špetku mleté skořice a kvítek badyánu.

Badyán je nejfotogeničtější koření, jaké znám. Kromě toho, že je ale krásný, je velmi aromatický, takže s jeho použitím opatrně. Zatímco hřebíček i skořici v hrnci u uvařeného ovoce nechávám, badyán jde z hrnce ven do hodiny od odstavení z plotny.

Badyán má v sobě kus anýzu a kus lékořice. Je to zemitá, barvitá, exotická a zároveň tradiční česká vůně. Je to vůně spojená s hruškovými povidly a s hruškovým kompotem. Zahřívající vůně spojená s přicházející zimou.

Badyán k nám dorazil prý v 17. století z teplých oblastí východní Asie. Zdomácněl a kromě hruškových náplní se v pomleté podobě přidává do perníkového koření. Dá se však přidat při zpracování mnoha dalších druhů ovoce (jablka, mandarinky apod.), ke svařenému vínu, do likérů, ale také pod maso a do omáček.

Dneska tip na kompotové hrušky v jednoduché a výborné třené buchtě:

3 celá vejce

150g - 200g moučkový nebo pískový cukr

100g mouka hladká pšeničná

100g mouka celozrnná pšeničná

půl lžičky jedlé sody

půl lžičky soli

200g pomazánkového másla

Kompotových hrušek, co se na plech vejde a ještě o krapet víc. Hrušky před vložením na těsto nechejte okapat od šťávy nebo obalte buď v mouce nebo škrobu.

Cukr vyšleháme s vejci do hladké hmoty, vsypeme sypké ingredience, přimícháme pomazánkové máslo. Pokud je těsto příliš husté, doředíme kompotovou šťávou z uvařených hrušek. Těsto by mělo jít na plech vylít a rozetřít po plechu stěrkou.

Pečeme při 180 stupních dozlatova asi 30 min.

Brzo přidou na řadu... hrušková povidla!

1662920972385 1662920838716 1662920838725 1662920838705 1662920838695 1662920838685


Zaregistrujte se k odběru newsletteru!

Tato webová stránka používá cookies

Můžeme pracovat s cookies, abychom věděli, jak to na našem webu žije? Více zde