Když kynuté a plněné nejsou ty nejlepší!
Chci se s vámi podělit o rodinný recept na tvarohové knedlíky s jahodami. Tohle jídlo miluju. Je jednoduše geniální v mnoha ohledech. Absolutně výživné a zdravé (žádné tuny mouky), velmi chutné a zároveň snadné na přípravu.
Není to pekařský recept - není ani chemie, ani věda, ani boj s časem.
Potřebujete kostku tvarohu, špetku soli, 3 lžíce strouhanky, přiměřeně cukr a 1 vejce. Pro hladové puberťáky dělám ze dvou dávek.
Vše smícháte vařechou, vlhkýma rukama umatláte knedlíčky velikosti golfového míčku, vaříte krátce v jemně osolené vodě na nízkém varu – poté co vyplavou na povrch ještě asi minutku.
Ano, tyto knedlíky neplníte, ale zaléváte studenou omáčkou z jahod rozmačkaných s cukrem (a smetanou).
Knedlíky servírujte ideálně ihned po uvaření teplé. Ta nakyslá chuť tvarohu se s jahodami snoubí. Knedlíčky jsou velejemné a rozplývají se na jazyku.
Tyhle knedlíčky mi připomínají vůni a atmosféru vstupní haly na statku u babičky, odkud byl při jídle výhled na rozkvetou zahrádku s diviznami. Taky mi tohle jídlo připomíná parkoviště na hradě Veveří, kde mi vykradli auto i s fotkou druhého syna v bříšku, a tyto knedlíky tam nechali.
Taky mi připomínají film Záhrada.
Konec snění a 2 rady na závěr:
Když se 2 perou, matka prohrává, a proto se před finální úpravou jahod nezapomeňte ujistit, zda si potomstvo v „omáčce“ přeje jahody čisté či jahody se smetanou, protože domácí hádka tohoto kalibru může být velmi smrtící:-).
Až po odchodu posledního strávníka naleznete poslední maličký knedlíček na talířku, nenechte se vytočit. Takový je život :-).